Дошки обробні
Дуже складно обходиться без обробної дошки. Згідно гігієнічних норм, на професійній кухні (та й бажано будинку теж), має бути не менше десяти дощок, так як дуже важливою вимогою є те, що продукти, які, наприклад, їдять сирими (хліб, овочі, зелень) можна нарізати на цієї ж дошці, на якій обробляють м'ясо або рибу.
Якість дошки сильно впливає на те, наскільки довго вам прослужить ніж, яким ви користуєтеся, і при цьому не втратить своєї гостроти. Отже, до вибору дошки потрібно підходити серйозно. Одна з перших характеристик, на яку рекомендується звернути увагу при виборі, це матеріал з якого зроблена дошка. Зараз для цього використовують дуже багато різних матеріалів. Найпопулярніші - це дерево і спеціальні види пластика. Італійська компанія Euroсeppi виготовляє обробні дошки для харчової промисловості з поліетилену. Ті дошки, які набувають для підприємств громадського харчування, мають строгі стандарти і часто власну відповідне маркування: СМ (сире м'ясо), СК (сира курка), СР (сира риба), ВМ (варене м'ясо), ВК (варена курка), ВР (варена риба), СО (сирі овочі), ВО (варені овочі), РГ (рибна гастрономія), МГ (м'ясна гастрономія), М (масло), Х (хліб і випічка), С (сир)
Майже у всіх європейських країнах діє система кольорового розподілу дощок по продуктам харчування, відповідно до стандарту HACCP. Для молочних продуктів призначена дошка білого кольору, зелена - для овочів, синя - це морепродукти, жовта - для сирої птиці, червона - це сире м'ясо. Також підбирайте відповідні ножі, тому що, наприклад, при використанні ножів з цирконієвої кераміки, дошка не може бути скляною або з металу і каменю, так як це може затупити або пошкодити ніж.